Житарици и брашно

објавено од: Маријан Бандев во: калориска вредност на: кометнар: 0 преглед: 569

Состав и калориска вредност на животинските и растителните продукти, содржина на витамини и минерали во 100 грама продукт.

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Житарици и брашно, тестенини и сл. производи:

Ориз

354

10,9

72,4

1,3

0

0,05

0,03

1,4

0

15

1,4

Јачменова каша

379

11,8

74,5

2,7

0

0,15

0,08

2,5

0

20

0,7

Зобни пуканки

392

16,3

66,3

5,7

0

0,63

0,14

0,9

0

56

3,6

Пченичен гриз

352

9,4

75,9

0,2

0

0,20

0,14

4,2

0

38

3,8

Пченкарен гриз

365

8,8

78,0

1,1

0

0,15

0,05

0,9

0

11

1,0

Соино брашно

457

34,0

34,0

19,0

140

0,77

0,28

2,0

0

197

6,2

Пченично брашно (полно)

359

11,6

72,3

1,6

0

0,32

0,07

1,7

0

24

2,4

Пченкарно брашно

362

9,6

71

3,1

450

0,45

0,11

2,0

0

7

2,3

Брашно 600

375

12,5

65,0

6,0

0

0,13

0,04

1,1

0

16

1,0

Брашно 400

360

10,7

74,7

1,1

0

0,45

0,13

4,2

0

37

4,1

Р`жено брашно

357

5,5

80,5

0,4

0

0,41

0,16

1,3

0

38

3,7

Оризово брашно

361

7,4

79

0,7

0

0,08

0,03

1,6

0

10

0,9

Кромпирово брашно

335

0,9

80,7

0,1

0

0,21

0,10

5,0

0

30

0,3

Пудинг

346

8,8

74,6

0,4

-

-

-

-

-

-

-

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Просо

364

10,5

68,2

4,3

0

0,78

0,10

1,0

0

30

4,0

Пченкарен леб

227

5,8

45,7

1,7

-

-

-

-

-

-

-

Пченичен леб 80%

246

8,1

51,2

0,3

0

0,06

0,05

2,0

0

7

2,3

Млечен леб

270

6,8

57,8

0,5

-

-

-

-

-

-

-

Полубел леб 70%

239

7,5

49,0

0,4

0

0,05

0,04

1,8

0

6

2,1

Бел леб

353

8,2

51,0

1,2

-

0,08

0,06

0,8

0

58

0,9

Мешан (р`жен и пченичен)

246

7,5

51,8

0,3

-

-

-

-

-

-

-

Препеченец

374

9,9

75,5

2,6

0

0,07

0,0

0,6

0

22

1,5

Препеченец (фин)

387

12,5

72

4,4

-

-

-

-

-

-

-

Грисини

406

8,6

66,7

10,4

0

0,03

0,10

0,7

0

32

2,0

Тестенини

369

12,9

76,5

0,7

0

0,13

0,08

2,1

0

22

1,2

Тестенини со јајца (4 на 1 kg)

362

14,2

68,7

2,4

200

0,13

0,12

2,1

0

24

коментари

оставете коментар