Зеленчук

објавено од: Маријан Бандев во: калориска вредност на: кометнар: 0 преглед: 662

Состав и калориска вредност на животинските и растителните продукти, содржина на витамини и минерали во 100 грама продукт.

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Зеленчук:

Леќа

341

26,0

52,8

1,9

100

0,50

0,21

1,8

3

56

6,1

Грашок сув

341

23,4

52,7

1,9

0

0,35

0,15

1,4

2

92

7,1

Грашок зелен

83

6,6

12,4

0,5

680

0,36

0,18

2,1

3

22

6,7

Грав сув

315

23,7

47,3

1,7

30

0,54

0,18

2,1

3

137

6,7

Компир

96

2,0

20,9

0,2

0

0,10

0,03

1,4

10

8

0,7

Компир сув

304

9,3

61,4

1,5

-

-

-

-

-

-

-

Келераба

36

2,5

5,9

0,2

350

0,15

0,05

0,2

61

46

0,6

Целер

45

1,4

8,8

0,3

0

0,05

0,04

0,4

7

50

0,5

Морков жолт

45

1,2

9,1

0,3

10000

0,06

0,04

0,7

6

34

0,8

Морков црвен

40

1,1

8,2

0,2

12000

0,07

0,06

0,5

6

39

0,8

Цвекло

34

1,3

6,8

0,1

20

0,02

0,05

0,4

10

27

1,0

Маслинки

417

3,2

8,6

39,6

-

-

-

-

-

-

-

Ротквица

43

1,9

8,4

0,1

10

0,05

0,04

0,8

30

36

0,6

Ротквица црна

88

2,7

15,9

0,4

-

-

-

-

-

-

-

Лук бел (чешне)

137

6,8

26,3

0,1

-

-

-

-

-

-

-

Лук црвен

45

1,3

9,4

0,1

50

0,03

0,04

0,2

9

32

0,5

Праза

41

2,8

6,5

0,3

40

0,06

0,04

0,5

18

80

1,0

Спанаќ

20

2,3

1,8

0,3

9240

0,11

0,20

0,6

59

81

3,0

Салата

23

2,1

1,7

0,4

910

0,06

0,08

0,4

43

56

11,0

Салата главица

16

1,4

1,9

0,3

200

0,04

0,08

0,2

7

24

0,5

Карфиол

32

2,5

4,6

0,3

90

0,11

0,10

0,6

69

22

1,1

Кељ

71

4,9

10,3

0,9

100

0,06

0,05

0,3

50

50

0,4

Репка

42

1,3

8,7

0,1

10

0,05

0,04

0,8

30

36

0,6

Зелка бела

29

1,7

4,8

0,20

100

0,06

0,05

0,3

50

50

0,4

Зелка црвена

30

1,8

4,8

0,20

300

0,06

0,05

0,4

60

60

0,06

Краставица

33

0,6

0,9

0,20

0

0,03

0,04

0,2

8

10

0,3

Тиква жолта

32

1,1

6,5

0,10

100

0,06

0,04

0,5

20

18

0,6

Поперка зелена

30

0,8

6,4

0,10

290

0,04

0,05

0,9

103

6

0,8

Пиперка црвена

28

1,2

5,1

0,20

770

0,07

0,07

-

89

7

0,7

Домат свеж

26

1,0

4,0

0,2

700

0,05

0,04

0,5

24

11

0,6

Домат приготвен

95

5,4

14,6

0,0

1880

0,09

0,07

1,8

28

11

1,1

Кисела зелка

36

2,7

5,0

0,5

50

0,03

0,04

0,1

18

36

0,5

Кисели краставички

11

0,7

1,5

0,2

310

0,0

0,06

0,0

6

25

1,2

Кисела пиперка

25

1,2

4,4

0,2

630

0,04

0,07

0,0

120

11

0,04

Вргањ сушен

313

41,7

30,8

1,7

-

-

-

-

-

-

-

коментари

оставете коментар