Овошје

објавено од: Маријан Бандев во: калориска вредност на: кометнар: 0 преглед: 551

Состав и калориска вредност на животинските и растителните продукти, содржина на витамини и минерали во 100 грама продукт.

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Овошје:

Грејпфрут

25

0,4

5,7

0,1

10

0,03

0,01

0,2

28

15

0,3

Бадеми

627

21,4

13,2

53,2

-

-

-

-

-

-

-

Лимон

37

0,7

8,4

0,3

0

0,04

0,0

0,1

50

40

0,6

Портокали

61

0,8

12,6

1,0

170

0,08

0,03

0,2

50

34

0,4

Мандарини

31

0,6

6,7

0,2

120

0,06

0,02

0,1

22

25

0,3

Рогачи

300

67,0

1,0

-

-

-

-

-

-

-

-

Ореви

580

11,5

11,0

52,5

130

-

-

-

-

-

-

Лешници

600

12,0

6,0

56,5

100

0,06

0,0

0,0

0

287

4,5

Костени

226

6,1

39,7

4,1

0

0,26

0,22

0,5

30

35

1,4

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Суво грозје

295

1,6

66,2

1,2

50

0,15

0,08

0,5

0

78

3,3

Јаболки

59

0,4

13,3

0,4

90

0,04

0,03

0,2

5

6

0,3

Круши

59

0,3

13,6

0,3

20

0,02

0,04

0,01

4

13

0,3

Шипки

129

4,1

25,0

3,0

8000

0,0

0,07

0,0

400

36

7,0

Дуњи

62

0,6

14,2

0,0

0

0,0

0,0

0,0

12

14

1,8

Цреши

72

0,8

16,2

0,4

620

0,05

0,06

0,4

8

18

0,4

Кајсии

54

0,9

11,1

0,2

2500

0,04

0,06

0,7

6

15

0,5

Сливи

76

0,8

16,8

0,2

350

0,06

0,40

0,5

5

17

0,5

Сливи суви

280

2,7

64,0

0,7

80

0,12

0,11

1,6

0

80

3,0

Праски

65

0,8

14,2

0,1

880

0,02

0,05

0,9

8

8

0,6

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Грозје

75

0,5

17,0

0,4

80

0,06

0,04

0,2

4

17

0,6

Лубеница

25

0,5

5,1

0,1

170

0,04

0,04

0,2

6

6

0,3

Диња

26

07

6,0

0,2

1200

0,05

0,03

0,6

30

20

0,4

Боровници

50

1,0

9,0

0,0

100

0,03

0,04

0,2

29

26

0,8

Банани

100

1,3

22,0

0,3

430

0,09

0,06

0,6

10

8

0,6

Рибизли

58

1,4

11,8

0,4

120

0,04

0,02

0,1

36

36

0,9

Капинки

43

1,1

8,6

0,7

170

0,03

0,05

0,4

24

30

1,0

Јагоди

31

1,2

4,7

0,5

100

0,03

0,04

0,2

29

26

0,8

Малини

40

1,4

6,8

1,0

130

0,02

0,07

0,3

24

40

0,9

Шипки

32

0,3

7,5

0,1

0

0,01

0,01

0,1

4

1

0,2

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Смокви свежи

77

1,4

17,5

0,4

80

0,06

0,05

0,5

2

54

0,6

Смокви суви

270

3,3

58,8

0,6

80

0,12

0,11

1,6

0

0,8

0,3

Ананас свеж

47

0,4

12,2

0,2

130

0,08

0,02

0,2

24

16

0,3

Ананас конзервиран

78

0,4

0,07

0,1

80

0,07

0,02

0,2

9

29

0,6

Суво овошје (мешано)

267

2,8

69,6

0,6

490

0,09

0,10

0,0

5

65

2,6

коментари

оставете коментар