Опстипација кај возрасни

објавено од: Маријан Бандев во: болести и терапија на: кометнар: 0 преглед: 646

Намалена фрекфенција и отежната дефекација. Нормално дефикацијата се случува од интервал од 8 до 72 часа. Опстипацијата се јавува кај 1-6% од здрави возрасни лица, и кај имобилизарани стари лица, опстипацијата се јавува до 80%.

ЕТИОЛОГИЈА

Начин на живеење:

 • Недостиг на физичка активност

 • Исхрана сиромашна на растителни влакна ( дневно треба да внесите од 15 до 18 г. фибри)

 • Недоволно внесување на течности

Лекови:

 • Опиоиди

 • Верапамил и други калциум антагонисти

 • Антихолинергични лекови (Неуролептици, Антидепресиви, лекови за Паркинсонова болест)

 • Стимулативни лаксативи во долготрајна употреба

 • Антиациди

 • Диуретици

 • Препарати на железо

Органски причини

 • Анална фисура

 • Цревни стенози

 • Хипотиреоза

 • Дијабетна нефропатија

 • Невролошки заболувања (Паркинсонова болест, цереброваскуларна болест, повреди на ‘рбетниот мозок, склероза)

Психогени причини

 • Анорексија нервоза

 • Депресија

Симптоми сугестивни за органска болест

 • стомачна болка која се зголемува

 • болка асоцирана со дефикација

 • промени во цревно празнење

 • крв во изметот

 • загуба на тежина, слабост

  Испитувања

  • Абдомен: инспекција (лузни), палпација

  • Дигитален ректален преглед, проктоскопија: хемороиди, фисури, сфинктерен тонус

  • Ако симптомите сугерираат органска болест, следните испитувања моажат да ви бидат во корист:

  Сигмоидоскопија или ректоскопија

  Колонографија

  Колонографија, ректални биопсии, и аноректална манометрија се индицирани ако постои сомнение за Хиршпрунгова болест кај млади луѓе со опстипација од детство.

  Третман

  Краткотрајна опстипација

  • Стимулативни лаксативи можат да се употребат краткотрајно.

  • Мини-клизми разрешава тешка опстипација

  Хронична опстипација

  • Корекција на исхраната, додаток на растителни влакна (14 до 16г. дневно) и течности.

  • Зголемување на физичка активност

  • Да се прекинат стимулативни лаксативи (сена, бисакодил)

  • Да се прекинат лековите или да се намали дозата на лековите кои индуцираат опстипација.

  • Лаксативи кои го зголемуваат волуменот на столицата

  Осмотски лаксативи

  Лактулоза

  Магнезиумово млеко

коментари

оставете коментар