Млеко и млечни производи

објавено од: Маријан Бандев во: калориска вредност на: кометнар: 0 преглед: 619

Состав и калориска вредност на животинските и растителните продукти, содржина на витамини и минерали во 100 грама продукт.

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Млеко и млечни производи:

Кравјо млеко (3,6% масленост)

67

3,4

4,8

3,6

140

0,04

0,18

0,1

1

119

0,1

Кравјо млеко (2,8% масленост)

60

3,4

-

2,8

-

-

-

-

-

-

-

Овчо млеко

70

3,6

4,7

3,9

200

0,06

0,25

0,3

1

180

0,1

Козјо млеко

73

3,8

3,8

4,5

160

0,05

0,11

0

11

141

0,1

Слатка павлака

340

2,7

3,0

34,0

830

0,03

0,14

0,1

1

97

0,06

Кисела павлака

216

3,5

3,1

20,0

830

0,03

0,14

0,1

1

97

0,06

Маслац

785

0,7

0,8

83,7

3200

-

-

-

-

-

-

Јогурт

60

3,3

2,7

3,1

-

-

-

-

-

-

-

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Сирење (кравјо свежо)

98

17,0

4,0

1,2

40

0,02

0,30

0,1

0

104

0,4

Сирење (35% масти)

341

34,0

3,0

21,0

950

0,02

0,61

0,02

0

950

1,4

Сирење (45% масти)

370

27,5

1,7

28,0

1450

0,01

0,40

0,1

0

925

0,9

Сирење (60% masti)

371

9,0

2,0

37,0

1450

0,01

0,22

0,1

0

68

0,2

Сирење топено

355

26,4

1,6

26,9

1390

0,01

0,40

0,1

0

887

0,9

Млеко во прав (масно)

504

25,2

37,0

26,8

1080

0,24

0,31

0,7

4

897

0,7

Конденз. млеко

164

8,0

10,9

9,3

330

0,05

0,43

0,2

1

293

0,2

Конденз. млеко (со шеќер)

386

10,1

53,5

10,4

330

0,05

0,43

0,2

1

293

0,2

Кашкавал

390

25,6

0,0

31,0

1400

0,01

0,45

0,1

0

700

1,0

коментари

оставете коментар