Хемороидална болест

објавено од: Маријан Бандев во: болести и терапија на: кометнар: 0 преглед: 713

Хемороиди се зголемени или пролабирани хемороидални крвни садови. Симптомите на хемороидална болест се многу чести и се смируваат спонтано, но имаат тенденција за повторно јавување.

Хемороиди се зголемени или пролабирани хемороидални крвни садови. Симптомите на хемороидална болест се многу чести и се смируваат спонтано, но имаат тенденција за повторно јавување. Важно е да се зема детална анамнеза и да се биде сигурен дека симптомите се должат на хемороидална болест. Хируршка интервенција е индицирана само кај пациенти со хемороиди од 4 степен.

Симптоми

 • Ректално крварење (видливо на тоалетна хартија,капење крв по дефекација)
 • Јадеж во аналната зона, отежната лична хигиена , непријатност во аналната регија.
 • Болката е најчесто знак на тромбозирани хемороиди, анална фисура или перианален хематом.

Дијагноза

 • Надворешен анален преглед (фисури, кожни промени,пролапс)
 • Ректоскопија / проктоскопоја
 • Колоноскопија кај пациенти над 50-годишна возраст за да се исклучат полипи и карцином

Степени на хемороидална болест

 • Градус 1: Конгестирани хемороиди
 • Градус 2: Протрузија од анален отвор со спонтано враќање во аналниот канал
 • Градус 3: Протрузија низ аналниот канал со мануелно репонирање
 • Градус 4: Остануваат протрудирани низ аналниот отвор не се репонираат ниту спонтано ниту мануелно)

Терапија

 • Морате да внесувате храна богата на растителни влакна
 • Асимптоматски не се лекуваат
 • Лесни симптоми: локален третман
 • Хигиена
 • Локални креми
 • Лекување на опстипација
 • Крвавечки хемороиди
 • Лигатура, склеротерапија
 • Пролабирани
 • Хируршко лекување

коментари

оставете коментар