диететика

подгрупи

калориска вредност

калориска вредност на животински и растителни продукти

последни објави

Вода

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 383
Диетата која не вклучува доволно количество на вода е лоша диета. Таа не само што не е ефикасна, но и води до натрупување на штетните материи.

повеќе

Липиди

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 614
Со мрсна храна не се ослабнува! Ако навистина сакате да ја намалите телесната тежина ќе треба да ги отфрлите маснотиите од исхраната. Тие претставуваат...

повеќе

Протеини

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 1186
Протеините се составени од аминокиселини. Телото може да произведе 13 од 22 - те аминокиселини. Но останатите девет треба да бидат извлечени од храната.

повеќе

Јаглехидрати

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 626
До сега сигурно имате слушнато дека тоа што е горивото за вашата кола тоа се и јаглехидратите за вашето тело. За време на варењето на јаглехидратите се...

повеќе

Што претставува метаболизамот

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 508
Зборот метаболизам доаѓа од грчкиот збор μεταβολισμός, што означува промена. Метаболизмот е збир од сите хемиски реакции, што се случуваат во нашето тело.

повеќе

приказ на & - % од % ставки