биолошки функции на крвните групи

последни објави

Подгрупи

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 601
Сите АБ0 крвни групи имаат подгрупи - микроваријација на основниот антиген. Во поголем дел од овие подгрупи не се посебно важни и кај крвните групи 0 и Б не...

повеќе

MN системот на крвните групи

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 440
За разлика од системот АБ0 и Рх, МН системот не е важен фактор кај трансфузијата или трансплантацијата на органи. Поради оваа причина медицината не пројавила...

повеќе

Резус фактор

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 593
Од клиничка гледна точка системот резус факторот (рх) е втор систем по важност после АБ0 системот. Резус факторот е независен од АБ0 крвните групи.

повеќе

Второстепени крвни групи

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 748
Околу 80% од населението имаат антигени на крвната група кои слободно се движат во телесните течности. Овие луѓе се нарекуваат секретори, затоа што ги...

повеќе

Антигени и антитела

постирано од: Маријан Бандев на: коментар: 0 прегледи: 1305
Крвните групи од системот АБ0 се важем клуч за имунитетот, кој го контролира дејството на вирусите, бактериите, инфекциите, хемикалиите, стресот и другите...

повеќе

приказ на & - % од % ставки