Алергиски ринитис

објавено од: Маријан Бандев во: болести и терапија на: кометнар: 0 преглед: 550

алергиски ринитис

ЦЕЛ

 • Идентификација на атописки алергиски ринитис

 • Идентификација и третман на други причини за ринитис освен алергија и агравирасчки фактори (полипи, деформација на септумот, аденоиди кај деца и друго).

 • Препораки за пациентот со алергиски ринитис како да го минимизираат изложувањето на алергени.

 • Идентификација на неспицифичните надразнувачи во амбиенталниот воздух (пушење, прашина, чад) во животната околина на пациентот.

 • Избирање и имплементација на третманот (лекови,имунотерапија).

  ИСПИТУВАЊА

  • Грижливо земена анамнеза на болеста. Рендгенографија на синуси, особено ако симптомите траат долго (месеци, години).

  • Ринископија со локална деконгестија на назалната слузница.

  • Ако е можно одредување на бројот на еозинофили во назалниот секрет (особено ако симптомите се целогодишни).

  ПОНАТАМОШНИ ИСПИТУВАЊА

  • Неопходно е упатување на специјалист за алергологија во следните случаи:

  1.суспектен професионален ринитис.

  2.ако се пазмислува за почнување на имунотерапија.

  3.ако пациентот има ринитис резистентен на терапија

  ТЕРАПИЈА СО ЛЕКОВИ

  Сезонски ринитис

  • Се додека концентрацијата на полен во воздухот е ниска може да биде доволна само употреба на антихистаминици.

  • Локалните стероиди се најефикасни во намалувањето на назалните симптоми кога теретманот почнува пред поленската сезона и продолжува додека таа трае. Локалните стероиди се препорачуваат да се користат при средно тешки и тешки интермитентни и при слабо перзистетни симптоми.

  • Третман со кромони исто така почнува пред поленска сезона и појавата на симптоми. Освен назален спреј, достапни се и капки за очи. Третманот продолжува и во текот на поленската сезона.

  • Како ветувачки се наведуваат искуствата со антилеукотриени во тетманот на алергиски ринитис.


  Целогодишен ринитис

  • Локалните стероиди можат да се користат или интермитентно или континуирано. Почетната доза општо земено е 2 прскања дневно во двете ноздри. Дозата на одржување обично е помала, едно прскање секој ен или секој втор ден во двете ноздри.

  • Антихистамините можат да се користат ако се при кивање или носни тешкотии и заедно со симпатикомиметиците за олеснување на лесно затнување на носот.

  • Кромоните можат да се користат превентивно за ублажување на симптомите.

коментари

оставете коментар