Јајца, масти и масла

објавено од: Маријан Бандев во: калориска вредност на: кометнар: 0 преглед: 535

Состав и калориска вредност на животинските и растителните продукти, содржина на витамини и минерали во 100 грама продукт

Продукт

ККал

Белковини

Ј. Хидрати

Масти

Аи. е

B1 mg

B2 mg

PP mg

C mg

Ca mg

Fe mg

Јајца:

Од кокошка (едно)

74

5,6

0,3

5,3

500

0,05

0,15

0,05

0

25

1,2

Белка

16

3,8

0,2

0,0

0

0,0

0,22

0

0

11

0,1

Жолчка

57

2,5

0,04

4,9

3210

0,32

0,52

0

0

147

7,2

Јајца во прав

557

45,4

0,0

32,9

3000

0,34

1,08

0,2

0

186

9,3

Од патка

164

11,3

0,3

12,6

1200

0,15

0,30

0,1

0

57

2,7

Маст и масла:

Свинска маст

925

0,3

0,0

99,5

0

0

0

0

0

0

0

Говедски лој

915

0,5

0,0

98,2

190

0

0

0

0

0

0

Овчји лој

906

0,5

0,0

97,2

190

0

0

0

0

0

0

Маст од гуска

906

0,5

0

97,0

0

0

0

0

0

0

0

Маргарин

791

0,5

0,4

84,5

0

0

0

0

0

0

0

Зејтин

925

0,0

0,0

99,5

0

0

0

0

0

0

0

Мајонез

708

1,5

3,0

78,0

210

0,04

0,04

0

0

19

1,0

коментари

оставете коментар